Aanvragen SLIM-regeling, 5 slimme tips!

De SLIM-regeling is een nieuwe regeling voor MKB ondernemers. Vijf slimme tips wat deze regeling precies inhoudt en hoe je de SLIM-regeling kunt aanvragen, zijn opgenomen in dit artikel.

  Wat is de SLIM-regeling?

  In het MKB is er vaak weinig geld, tijd en kennis voor de ontwikkeling van de medewerkers. Met deze regeling kunnen MKB bedrijven een subsidieaanvraag indienen bij de overheid voor de groei van hun medewerkers en dus hun bedrijf. Op deze manier kan iedereen zijn of haar grenzen verleggen en beter worden in het vak naar keuze. De afkorting SLIM staat voor Stimulering Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Vijf tips waar je als ondernemer je voordeel mee kan doen:

   Tip 1. Kijk naar de opgestelde criteria en vraag advies

   Het is belangrijk dat de aanvragen voldoen aan de opgestelde criteria. De subsidie moet gebruikt  worden voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van persoonlijke ontwikkelplannen, het oprichten van een bedrijfsschool of voor loopbaanadviezen van je werknemers. Het is belangrijk dat de aanvraag voldoet aan de criteria, anders bestaat de kans dat de aanvraag afgewezen wordt. Vraag advies over de criteria, klopt jouw beeld hiervan met de realiteit van de regeling? Dat advies kun je ook gerust vragen aan een collega, twee lezen meer dan één!

    Tip 2. Regel het aanvragen van de SLIM-regeling

    Als je als MBK ondernemer overtuigd bent van de voordelen van de SLIM-regeling, kan er een aanvraag ingediend worden. Dit mag alleen gedaan worden door diegene die tekenbevoegd is voor het bedrijf of door een gemachtigde. De aanvraag kan gedaan worden door een account te maken in het subsidieportaal van de Belastingdienst.

     Tip 3. Schakel beperkt hulp in

     Als er geen HR manager aanwezig is in je bedrijf, kun je gebruik gemaakt worden van een externe HR-adviseur. Dit vergroot de kans van slagen van het project. Een HR-advies helpt om een doeltreffend project op te zetten dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de medewerkers en dat past binnen de subsidiekaders. Daarnaast helpt een adviseur met verzamelen van de juiste documenten, het dienen van de aanvragen en het bieden van nazorg. Maar let op: schakel maar beperkt hulp in, je weet immers nog niet of de subsidie zal worden toegekend. Maak dus nog niet teveel kosten!

      Tips 4. Maak optimaal gebruik van de regeling

      De regeling biedt meer dan je zou verwachten, als je met een collega de criteria goed hebt gelezen kom je vast ook tot deze ontdekking. Het is daarom belangrijk om de regeling ook zo optimaal mogelijk in te zetten. Zo kun je de regeling maximaal twee keer per jaar inzetten. Start bijvoorbeeld in het najaar met het aanvragen van subsidie voor het strategisch personeelsplan. In het voorjaar kun je vervolgens opnieuw subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld loopbaan- en ontwikkeladvies voor medewerkers. Per tijdvak kan er één subsidieaanvraag ingediend worden. Daarnaast kun je ook subsidie aanvragen voor scholing van personeel in de derde leerweg. Dat is scholing door erkende MBO instellingen voor (delen van) een MBO opleiding. Slimme  ondernemers gaan dus door met ontwikkelen in tijden van crisis mèt subsidie!

       Tip 5. Maak goede afspraken voor de uitvoering

       De aanvraag moet worden  goedgekeurd en daarvan ontvang je (mogelijk na loting) een beschikking. De subsidie komt pas tot uitkering nadat deze is vastgesteld na afloop van de periode van uitvoering van de subsidie!

       Je gaat het dus zelf voorfinancieren. Het is daarom belangrijk dat je goede afspraken maakt met iedereen die je betrekt in de uitvoering van de subsidie. De vaststelling bepaalt uiteindelijk of het aangevraagd bedrag ook daadwerkelijk wordt uitgekeerd. Kan de vaststelling niet goed worden onderbouwd dan je dat veel geld kosten. Goed contractuele afspraken met alle partijen voorkomen verrassingen waar je niet op zit te wachten!

        

       Heb je meer vragen over het aanvragen van de SLIM-regeling? Neem dan gerust contact met ons op.